Pilaw z grzybami i fasolką
Pilaw to popularna potrawa na Bliskim Wschodzie oraz Bałkanach. Przyrządzana jest na różne sposoby w zależności od regionu. Zobacz, jak zrobić to danie w prosty sposób.

Składniki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 25 dag suszonych grzybów
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka curry
- po 1/2 łyżeczki tłuczonych goździków i mielonego kardamonu
- szczypta cynamonu
- 2 torebki długoziarnistego ryżu
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- garść fasolki szparagowej
- marchewka
- 20 dag pikantnej kiełbasy (chorizo)
- sól i pieprz

Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Grzyby namocz.
2. W głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj posiekany czosnek i wsyp wszystkie przyprawy. Następnie wrzuć przepłukany ryż i całość podsmaż. Po 8 minutach wrzuć grzyby i wlej bulion, przykryj pokrywką i podduś, aż ryż się ugotuje.
3. Do garnka wrzuć rozdrobnione warzywa i pokrojoną w półtalarki kiełbasę.
4. Potrawę dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Zobacz także: