Pita z falafelami, pomidorami i zieleniną

Soczyste mięso lub rumiany kotlecik. Do tego porcja warzyw i odrobina sosu – wszystko w podpieczonej bułce. Jeśli masz ochotę na burgera lub kebab, najlepiej przygotuj je sama. To będzie uczta!

Kebab z domowym falafelem
Kebab z domowym falafelem123RF/PICSEL

Składniki

na falafele

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka sody
  • po szczypcie: soli, kminu rzymskiego, cynamonu, kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej

dodatkowe

  • 4 pity
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • cebula
  • 2 pomidory
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Namoczoną przez całą noc ciecierzycę odcedź i przełóż do malaksera. Dodaj przekrojoną na pół cebulę, czosnek, sól i sodę. Miksuj, aż ciecierzyca zacznie się kleić. Wsyp pozostałe przyprawy i wymieszaj. Formuj małe kulki i smaż na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.

2. Natkę posiekaj, a pomidory pokrój w kostkę. Wymieszaj z olejem i solą.

3. Pity przekrój. Do każdej włóż trochę natki z pomidorami oraz kilka falafeli.

Zobacz także:

Bruschetta z pomidorami i ricotąStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas