Pita z falafelami, pomidorami i zieleniną
Soczyste mięso lub rumiany kotlecik. Do tego porcja warzyw i odrobina sosu – wszystko w podpieczonej bułce. Jeśli masz ochotę na burgera lub kebab, najlepiej przygotuj je sama. To będzie uczta!
Składniki
na falafele
- 400 g suchej ciecierzycy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka sody
- po szczypcie: soli, kminu rzymskiego, cynamonu, kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
dodatkowe
- 4 pity
- pęczek natki pietruszki
- sól
- cebula
- 2 pomidory
- olej
Sposób przygotowania:
1. Namoczoną przez całą noc ciecierzycę odcedź i przełóż do malaksera. Dodaj przekrojoną na pół cebulę, czosnek, sól i sodę. Miksuj, aż ciecierzyca zacznie się kleić. Wsyp pozostałe przyprawy i wymieszaj. Formuj małe kulki i smaż na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
2. Natkę posiekaj, a pomidory pokrój w kostkę. Wymieszaj z olejem i solą.
3. Pity przekrój. Do każdej włóż trochę natki z pomidorami oraz kilka falafeli.
Zobacz także: