Pizza margherita
Sos pomidorowy warto przygotować wcześniej, aby się „przegryzł”.
Przygotowanie:
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier oraz wodę, wymieszaj. Dodaj 2-3 łyżki mąki i wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Na stolnicę lub blat przesiej pozostałą mąkę, dodaj sól, olej oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, by wyrosło.
Do rondelka wlej przecier pomidorowy. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, olej oraz bazylię, podgrzewaj ok. 15 minut. Dopraw do smaku cukrem oraz solą. Ser mozarella pokrój w plastry lub w kostkę.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na kształt koła i ułóż na blasze. Wierzch każdej pizzy posmaruj sosem pomidorowym i rozłóż ser. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 220°C.