Pizza na puszystym cieście
Puść wodze fantazji. Wypróbuj pizzę z krążkami bakłażana i cukinii z miksem serów pleśniowych albo łososiem i rukolą.
Składniki na 4 porcje: Ciasto: 60 dag mąki, 5 dag drożdży, 1 łyżka cukru, 1/2 szklanki mleka, 4 łyżki oliwy. Sos: 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oregano. Dodatki: 2 papryki, 1 cebula, 4 pieczarki, po 8 zielonych i czarnych oliwek bez pestek, 8 plasterków szynki parmeńskiej, 20 dag tartej mozzarelli, sól, pieprz.
Drożdże rozetrzeć z cukrem i podgrzanym mlekiem, odstawić na kwadrans, dodać szklankę ciepłej wody, mąkę, sól, oliwę, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować w rondlu sos z pomidorów, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli, pieprzu i oregano, zagotować, zmiksować, wystudzić.
Z wyrośniętego ciasta uformować cztery placki o grubości ok. 1 cm, posmarować sosem, obsypać piórkami cebuli, plasterkami pieczarek, pokrojoną w paski papryką, oliwkami i paskami szynki. Piec w temp. 220°C ok. 15 minut, posypać serem, piec kolejne 5 min, aż brzegi się zrumienią.