Reklama

Pizza z jajkiem

Domowa pizza z jajkiem idealnie sprawdzi się na śniadanie.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżka oliwy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • pół brokułu
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • 200 g sera żółtego lub mozzarella
  • sól, pieprz
  • oregano
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozpuszczamy wraz z cukrem i łyżką mąki w 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub we wrzątku, a następnie przelewamy zimną wodą. 

2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, oliwę, sól, pół szklanki ciepłej wody i zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 minut. 

3. Ciasto wyjmujemy z miski, ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na cienki placek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy przecierem pomidorowym. Następnie posypujemy startym serem i układamy pomidory oraz brokuły. Na koniec wbijamy jajka, uważając, by nie spłynęły z ciasta. Pieczemy 15 minut w 200°C. Podajemy z natką pietruszki. 

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy