Pizza z jajkiem
Domowa pizza z jajkiem idealnie sprawdzi się na śniadanie.
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy wraz z cukrem i łyżką mąki w 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub we wrzątku, a następnie przelewamy zimną wodą.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, oliwę, sól, pół szklanki ciepłej wody i zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 minut.
3. Ciasto wyjmujemy z miski, ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na cienki placek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy przecierem pomidorowym. Następnie posypujemy startym serem i układamy pomidory oraz brokuły. Na koniec wbijamy jajka, uważając, by nie spłynęły z ciasta. Pieczemy 15 minut w 200°C. Podajemy z natką pietruszki.
Zobacz także: