Reklama

Pizza z szynką i rukolą

Składniki na cztery porcje

  • 300 g mąki
  • 21 g drożdży
  • 200 g niedużych kurek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • mała czerwona cebula
  • 250 g tartej mozzarelli
  • 4 plastry szynki prosciutto
  • 60 g rukoli
  • sól, pieprz

1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozkruszone drożdże, 4 łyżki letniej wody mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.

2. Kurki czyścimy z zanieczyszczeń, płuczemy w osolonej wodzie, przekładamy na durszlak, by obciekły. Obraną cebulę kroimy w krążki. Czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do koncentratu pomidorowego z łyżką wody, mieszamy.  

3. Do ciasta dodajemy szczyptę soli, oliwę z oliwek, 2 łyżki letniej wody i wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy, by ciasto utworzyło okrąg. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, które smarujemy koncentratem pomidorowym. Wierzch posypujemy mozzarellą, cebulą i kurkami. Zapiekamy około 20 minut w 200ºC. Plastry szynki kroimy na pół i wykładamy na upieczoną pizzę. Posypujemy rukolą.

Reklama

Zobacz również:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy