Pizza z szynką i rukolą
Składniki
na cztery porcje
- 300 g mąki
- 21 g drożdży
- 200 g niedużych kurek
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- mała czerwona cebula
- 250 g tartej mozzarelli
- 4 plastry szynki prosciutto
- 60 g rukoli
- sól, pieprz
1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozkruszone drożdże, 4 łyżki letniej wody mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
2. Kurki czyścimy z zanieczyszczeń, płuczemy w osolonej wodzie, przekładamy na durszlak, by obciekły. Obraną cebulę kroimy w krążki. Czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do koncentratu pomidorowego z łyżką wody, mieszamy.
3. Do ciasta dodajemy szczyptę soli, oliwę z oliwek, 2 łyżki letniej wody i wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy, by ciasto utworzyło okrąg. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, które smarujemy koncentratem pomidorowym. Wierzch posypujemy mozzarellą, cebulą i kurkami. Zapiekamy około 20 minut w 200ºC. Plastry szynki kroimy na pół i wykładamy na upieczoną pizzę. Posypujemy rukolą.
Zobacz również: