Reklama

Pizza ziemniaczana

Z poniższego przepisu przygotujesz pizzę o średnicy ok. 24 cm.

Składniki

  • 300 g ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków
  • 1 jajko
  • 30 g mąki ryżowej
  • 20 g tapioki
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 10 g mąki z ciecierzycy
  • szczypta gałki muszkatołowej, pieprz, sól
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub innego preferowanego tłuszczu
  • ulubione dodatki

Przygotowanie:

W misce umieszczamy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto.

Formę do pieczenia wykładamy papierem, natłuszczonymi dłońmi formujemy okrągły placek.

Pieczemy bez dodatków ok. 30 minut w temperaturze 220 stopni C. Na podpieczonym cieście umieszczamy preferowane dodatki, a następnie ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut.

Fragment książki Agnieszki Bednarskiej "Chleb bezglutenowy i inne wypieki", Wydawnictwo Pascal.

Zobacz także:

Fragment książki
Dowiedz się więcej na temat: pizza
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy