Reklama

Placek cytrynowy na jogurcie

Czy poranna, czy popołudniowa - dobra kawa lubi dobre, słodkie towarzystwo.

Składniki

  • 4 cytryny
  • 30 dag mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag miękkiego masła
  • 25 dag cukru
  • 3 jajka
  • 20 dag gęstego jogurtu greckiego

Przygotowanie:

Cytryny sparzyć wrzącą wodą, wytrzeć do sucha, z trzech owoców zetrzeć skórkę. Otarte ze skórki cytryny przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Ostatnią cytrynę pokroić w plasterki. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać ze szczyptą soli.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Kolejno wbijać do niej jajka. Dodać sok i skórkę z cytryny. Wlać jogurt.

Porcjami wsypywać sypkie składniki. Ciasto dobrze wymieszać mikserem. 2Blachę (24x30 cm) wyłożyć pergaminem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 30 minut.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy