Placek cytrynowy z lukrem
Dekoruj plasterkami cytryny lub limonki.
1. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy skórkę z cytryny i 2/3 soku, ucieramy.
2. Żółtka oddzielamy od białek i jedno po drugim łączymy z masą maślaną, cały czas ucierając.
3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Partiami dodajemy do ciasta na przemian z mlekiem, cały czas ucierając. Na koniec ubijamy sztywną pianę z białek jaj i, powoli mieszając, łączymy z ciastem.
4. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch, który nożem nacinamy pośrodku wzdłuż formy. Pieczemy 45-50 minut w 180ºC, studzimy.
5. Do cukru pudru dodajemy pozostały sok z cytryny i energicznie mieszamy, by powstał lukier, którym dekorujemy ciasto.