Reklama

Placek cytrynowy z lukrem

Dekoruj plasterkami cytryny lub limonki.

Składniki

  • 3 cytryny
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • 300 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru pudru

1. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy skórkę z cytryny i 2/3 soku, ucieramy.  

2. Żółtka oddzielamy od białek i jedno po drugim łączymy z masą maślaną, cały czas ucierając.

3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Partiami dodajemy do ciasta na przemian z mlekiem, cały czas ucierając. Na koniec ubijamy sztywną pianę z białek jaj i, powoli mieszając, łączymy z ciastem.

4. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch, który nożem nacinamy pośrodku wzdłuż formy. Pieczemy 45-50 minut w 180ºC, studzimy.

Reklama

5. Do cukru pudru dodajemy pozostały sok z cytryny i energicznie mieszamy, by powstał lukier, którym dekorujemy ciasto.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy