Placek czekoladowo-wiśniowy
Wilgotne, pyszne ciasto z nutą wiśni i orzechów. Idealne na leniwe podwieczorki!
Sposób przygotowania:
1. Orzechy nerkowca w miarę drobno siekamy. Wiśnie osączamy. Rozpuszczamy 100 g masła, studzimy. Półtorej łyżki kakao dodajemy do szklanki mąki, mieszamy. Następnie łączymy z połową szklanki cukru, żółtkiem, 3/4 ilości orzechów i płynnym masłem. Zagniatamy rękami, by powstała kruszonka. Odstawiamy w chłodne miejsce.
2. Pozostałe masło ucieramy z resztą cukru na puszystą masę. Stopniowo dodajemy 5 jaj, mieszamy. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia i łączymy z masą maślano-jajeczną na przemian ze śmietanką i wiśniami.
3. Blachę o wymiarach 24x35 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy na nią ciasto, wyrównujemy. Wierzch posypujemy cukrem brązowym oraz orzechową kruszonką. Pieczemy około 20 minut w 175ºC. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150ºC i pieczemy jeszcze około 40 minut. Gdyby wierzch ciasta za bardzo się spiekał, przykrywamy formę folią aluminiową.
4. Placek studzimy w blasze 15 minut, a następnie przekładamy na metalową kratkę, by całkowicie ostygł. Pozostałe orzechy podprażamy na patelni bez tłuszczu i posypujemy nimi ciasto.
Zobacz także: