Placek drożdżowy z jabłkami
Pysznie smakuje z kukurydzianą posypką.
1. Mleko mocno podgrzać, dodać do niego 75 g masła. Mieszać, aż masło się rozpuści. Mąkę przesiać do miseczki. Zrobić w niej wgłębienie. Do dołeczka wsypać szczyptę soli i 75 g cukru. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, włożyć do dołeczka. Wlać ciepłe mleko z masłem. Wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić je pod przykryciem na 30-60 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
2. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto zagnieść. Wylepić nim spód blachy, ponownie odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na cząstki, rozłożyć je na cieście. W garnku stopić resztę masła, pozostały cukier oraz miód. Gotować, cały czas mieszając, przez minutę. Dolać śmietanę. Wymieszać z płatkami kukurydzianymi. Od razu wyłożyć na wierzch placka.
3. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec przez 25 minut. Podawać np. z bitą śmietaną.
Zobacz także: