Placek drożdzowy z rodzynkami
Domowe ciasto do popołudniowej kawy? Wypróbuj przepis na puszysty placek z rodzynkami.
Składniki
na ciasto
- 50 dag mąki typu 550
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag masła
- 1 szklanka mleka 3,2 proc.
- 3 żółtka
- 5 dag świeżych drożdży
- 5 dag rodzynek
- sól
na kruszonkę
- 10 dag mąki
- po 5 dag masła i cukru
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozetrzeć w misce z 1 łyżką cukru, dodać 2 łyżki mąki, zalać 5 łyżkami letniego mleka, wymieszać, przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. W rondlu roztopić masło, wlać resztę mleka, wsypać cukier, wymieszać, przestudzić, połączyć z zaczynem. Do mieszaniny dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i żółtka. Wyrobić elastyczne ciasto - ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z hakami. Na końcu do ciasta dodać opłukane rodzynki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), przykryć czystą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 i 1/2 godziny. Przed wstawieniem do piekarnika placek obsypać kruszonką. Piec ok. 45 minut w temp. 180°C, sprawdzić patyczkiem, czy suche.
3. Na kruszonkę: posiekane masło rozcierać w rękach z mąką i cukrem, aż powstaną grudki.
Zobacz także: