Placek jagodowy
Ten placek przypomina nam wakacje u babci.
Składniki
- 50 dag masła (margaryny)
- 52,5 dag mąki pszennej
- 10 dag mielonych migdałów
- 15 dag brązowego cukru
- 2 laski wanilii
- sól
- 25 dag cukru białego
- 1 op. cukru wanilinowego
- 12,5 dag mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek mleka
- 75 dag jagód
Przygotowanie:
Zrobić kruszonkę z 12,5 dag roztopionego i przestudzonego masła, 17,5 dag mąki pszennej, migdałów, szczypty soli oraz brązowego cukru. Wstawić do lodówki. Resztę masła utrzeć ze szczyptą soli, rdzeniem wanilii, białym cukrem i cukrem wanilinowym. Kolejno wbijać jajka. Porcjami wsypywać pozostałą mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Wlać mleko. Dobrze wymieszać mikserem. 2 Na spodzie natłuszczonej blachy (32x39 cm) rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Po 10 minutach pieczenia placek posypać jagodami (albo jeżynami, borówkami) i migdałową kruszonką. Piec jeszcze 35-40 minut.
Zobacz także: