Placek jagodowy
Ten placek przypomina nam wakacje u babci.
Przygotowanie:
Zrobić kruszonkę z 12,5 dag roztopionego i przestudzonego masła, 17,5 dag mąki pszennej, migdałów, szczypty soli oraz brązowego cukru. Wstawić do lodówki. Resztę masła utrzeć ze szczyptą soli, rdzeniem wanilii, białym cukrem i cukrem wanilinowym. Kolejno wbijać jajka. Porcjami wsypywać pozostałą mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Wlać mleko. Dobrze wymieszać mikserem. 2 Na spodzie natłuszczonej blachy (32x39 cm) rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Po 10 minutach pieczenia placek posypać jagodami (albo jeżynami, borówkami) i migdałową kruszonką. Piec jeszcze 35-40 minut.
Zobacz także: