Reklama

Placek jagodowy

Ten placek przypomina nam wakacje u babci.

Składniki

  • 50 dag masła (margaryny)
  • 52,5 dag mąki pszennej
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 15 dag brązowego cukru
  • 2 laski wanilii
  • sól
  • 25 dag cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 12,5 dag mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mleka
  • 75 dag jagód

Przygotowanie:

Zrobić kruszonkę z 12,5 dag roztopionego i przestudzonego masła, 17,5 dag mąki pszennej, migdałów, szczypty soli oraz brązowego cukru. Wstawić do lodówki. Resztę masła utrzeć ze szczyptą soli, rdzeniem wanilii, białym cukrem i cukrem wanilinowym. Kolejno wbijać jajka. Porcjami wsypywać pozostałą mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Wlać mleko. Dobrze wymieszać mikserem. 2 Na spodzie natłuszczonej blachy (32x39 cm) rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Po 10 minutach pieczenia placek posypać jagodami (albo jeżynami, borówkami) i migdałową kruszonką. Piec jeszcze 35-40 minut.

Reklama

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy