Reklama

Reklama

Placek korzenny

Składniki

  • 25 dag mąki tortowej
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 75 ml mleka 3,2 proc.
  • 2 jajka
  • 3 duże jabłka (słodkie i twarde, np. jonared)
  • 10 dag owoców czarnej porzeczki (mrożone)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • po 1 łyżeczce cynamonu i przyprawy korzennej
  • masło i bułka tarta do formy

1. Jabłka umyć. Jedno obrać, zetrzeć na tarce, pozostałych nie obierać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. skropić sokiem z cytryny,  by nie ściemniały.  Porzeczki rozmrozić.

2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać miękkie masło, mleko, cukier waniliowy, rozkłócone jajka, skórkę z cytryny, 1 łyżeczkę przyprawy korzennej, utarte jabłka, dokładnie wymieszać robotem z hakiem. Ciasto przełożyć do tortownicy  wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.

3. Ciasto posypać połową cynamonu, rozłożyć plasterki jabłek (część można powciskać w ciasto) i czarną porzeczkę. Owoce obsypać brązowym cukrem i resztą cynamonu. Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C (włączyć funkcję termoobieg).  Piec ok. 40 minut.
Polecamy: Sernik z jabłkami!

Reklama


Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy