Placek korzenny

Składniki
- 25 dag mąki tortowej
- 15 dag cukru pudru
- 10 dag masła
- 75 ml mleka 3,2 proc.
- 2 jajka
- 3 duże jabłka (słodkie i twarde, np. jonared)
- 10 dag owoców czarnej porzeczki (mrożone)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru brązowego
- po 1 łyżeczce cynamonu i przyprawy korzennej
- masło i bułka tarta do formy
1. Jabłka umyć. Jedno obrać, zetrzeć na tarce, pozostałych nie obierać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Porzeczki rozmrozić.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać miękkie masło, mleko, cukier waniliowy, rozkłócone jajka, skórkę z cytryny, 1 łyżeczkę przyprawy korzennej, utarte jabłka, dokładnie wymieszać robotem z hakiem. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
3. Ciasto posypać połową cynamonu, rozłożyć plasterki jabłek (część można powciskać w ciasto) i czarną porzeczkę. Owoce obsypać brązowym cukrem i resztą cynamonu. Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C (włączyć funkcję termoobieg). Piec ok. 40 minut.Polecamy: Sernik z jabłkami!