Placek migdałowy z ananasem
Migdały i ananasy zawierają dużo dobrych składników jakimi są makro- i mikroelementy oraz witaminy. Z pewnością sprawdzą się nie tylko we wspieraniu naszego zdrowia, ale także jako pyszne składniki ciasta.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 185˚C. Do miski wsyp obie mąki, migdały i proszek do pieczenia. Wymieszaj, odstaw. Plastry ananasa odsącz, wiśnie rozmroź. Przygotuj galaretkę.
Tortownicę (o średnicy ok. 26 cm), wyłóż papierem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Kolejno wbijaj jajka, wciąż ucierając. Zmniejsz obroty i ucieraj do połączenia się składników. Na koniec dołóż śmietanę i ekstrakt. Wymieszaj wszystko łyżką.
Gotowe ciasto wylej do przygotowanej tortownicy i wyrównaj wierzch. Podpiecz przez ok. 35 minut.
Następnie formę wyjmij. Ułóż na cieście plastry ananasa oraz wisienki. Piecz całość, aż wierzch placka się zrumieni, ok. 20 minut.
Placek wyjmij i wystudź. Cienko rozprowadź galaretkę.
Zobacz także: