Placek migdałowy z ananasem
Migdały i ananasy zawierają dużo dobrych składników jakimi są makro- i mikroelementy oraz witaminy. Z pewnością sprawdzą się nie tylko we wspieraniu naszego zdrowia, ale także jako pyszne składniki ciasta.

Składniki
- 200 g masła
- 160 g cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 85 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mielonych migdałów
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2-3 krople ekstraktu migdałowego
- ananasy z puszki
- wiśnie (z mrożonki)
- galaretka
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 185˚C. Do miski wsyp obie mąki, migdały i proszek do pieczenia. Wymieszaj, odstaw. Plastry ananasa odsącz, wiśnie rozmroź. Przygotuj galaretkę.
Tortownicę (o średnicy ok. 26 cm), wyłóż papierem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Kolejno wbijaj jajka, wciąż ucierając. Zmniejsz obroty i ucieraj do połączenia się składników. Na koniec dołóż śmietanę i ekstrakt. Wymieszaj wszystko łyżką.
Gotowe ciasto wylej do przygotowanej tortownicy i wyrównaj wierzch. Podpiecz przez ok. 35 minut.
Następnie formę wyjmij. Ułóż na cieście plastry ananasa oraz wisienki. Piecz całość, aż wierzch placka się zrumieni, ok. 20 minut.
Placek wyjmij i wystudź. Cienko rozprowadź galaretkę.
Zobacz także: