Placek miodowo-cytrynowy
Ciasto cytrynowe dobre na podwieczorek.
Składniki na 12 porcji: 450 g miękkiego masła, 250 g cukru, 4 jajka, skórka otarta z 1,5 cytryny, 4 łyżki miodu, sok wyciśnięty z 3 cytryn, 250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 400 g cukru pudru, tłuszcz do posmarowania blachy, skórka z 1/2 cytryny pokrojona w cieniutkie słupki.
Utrzyj 250 g miękkiego masła z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Następnie kolejno wbijaj po jednym jajku. Dodaj 2 łyżki miodu, sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz drobno startą skórkę cytrynową. Do powstałej masy dosyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na gładkie ciasto.
Prostokątną blaszkę (o wymiarach ok. 24x30 cm) posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C. Piecz przez 25-30 minut. Sok wyciśnięty z drugiej cytryny wymieszaj z resztą miodu.
Upieczony placek ponakłuwaj wykałaczką i delikatnie skrop częścią przygotowanego ponczu miodowo-cytrynowego. Następnie odstaw do wystudzenia. Pozostałe miękkie masło dobrze utrzyj z cukrem pudrem. Do masy maślanej dodaj resztę soku cytrynowego i pomieszaj. Powstały krem rozsmaruj na wierzchu zimnego placka i schładzaj przez godzinę. Przed podaniem udekoruj kawałeczkami skórki cytrynowej i polej resztą ponczu.
6/2016 Na Żywo