Placek po węgiersku
Pieczeń, kotlety, ryby i placki mogą być jeszcze smaczniejsze, gdy napełnisz je nadzieniem o wyrazistym smaku. Wypróbuj przepis na sycący placek po węgiersku.

Składniki
- jajko
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
na farsz
- 20 dag mięsa wołowego, wieprzowego lub z indyka
- 20 dag pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- cebula
- sól i pieprz, łyżeczka mielonej papryki
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce i odcedź na sitku. Przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę oraz przyprawy. Wymieszaj.
2. Usmaż placki (wielkości patelni). Cebulę pokrój w kosteczkę i przesmaż. Zdejmij z patelni. Dolej łyżkę oleju i przesmaż pokrojone mięso.
3. Dodaj do mięsa cebulę oraz poszatkowane pieczarki. Zalej wodą, wsyp przyprawy i duś do miękkości. Dołóż koncentrat. Jeszcze chwilę smaż. Wyłóż gulasz na gotowe placki.
Zobacz także: