Reklama

Placek po węgiersku

Pieczeń, kotlety, ryby i placki mogą być jeszcze smaczniejsze, gdy napełnisz je nadzieniem o wyrazistym smaku. Wypróbuj przepis na sycący placek po węgiersku.

Składniki

  • jajko
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Składniki na farsz

  • 20 dag mięsa wołowego, wieprzowego lub z indyka
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • sól i pieprz, łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce i odcedź na sitku. Przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę oraz przyprawy. Wymieszaj. 

2. Usmaż placki (wielkości patelni). Cebulę pokrój w kosteczkę i przesmaż. Zdejmij z patelni. Dolej łyżkę oleju i przesmaż pokrojone mięso. 

3. Dodaj do mięsa cebulę oraz poszatkowane pieczarki. Zalej wodą, wsyp przyprawy i duś do miękkości. Dołóż koncentrat. Jeszcze chwilę smaż. Wyłóż gulasz na gotowe placki. 

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy