1. Podgrzewamy 50 ml mleka i rozpuszczamy w nim drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 50 g cukru, szczyptę soli i cukier waniliowy, mieszamy. Łączymy z mlekiem i drożdżami, wyrabiamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy pozostałe mleko, jajo i łączymy z ciastem, dalej wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
2. Śliwki gotujemy z kilkoma łyżkami wody ok. 2 minut. Pod koniec dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i studzimy.
3. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o bokach 30x40 cm. Wykładamy na nie śliwki i kroimy w pasy o szerokości 3-4 cm.
4. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Zwinięty pas ciasta kładziemy na środek i owijamy go kolejnymi pasami, wypełniając w ten sposób całą formę. Pieczemy 20-25 minut w 200ºC.
Zobacz także: