Placek z agrestem
Masz ochotę na małe co nieco do popołudniowej herbaty? Polecamy przepis na pyszny placek z agrestem.
Składniki
- 50 dag mąki krupczatki
- 75 dag agrestu
- 10 dag cukru pudru
- 25 dag zimnego masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
na krem
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 białek
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać starte na tarce masło, żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki przynajmniej na 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepić tortownicę, piec 15 minut w temp. 200°C. Podpieczone wyjąć, posypać bułką tartą.
2. Agrest oczyścić, wymieszać z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na ciasto. Owoce lekko ponakłuwać.
3. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, miksować 3 minuty. Dodać proszek budyniowy, dokładnie wymieszać.
4. Pianę wyłożyć na agrest, wyrównać. Piec 50 minut w temp. 180°C. Udekorować surowymi owocami.
Zobacz także: