Placek z figami i kozim serem

Idealny pomysł na oryginalną kolację- wytrawny placek z kozim serem i figami.

Chrupiący placek z serem kozim, figami i rukolą
Chrupiący placek z serem kozim, figami i rukolą123RF/PICSEL

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 180 ml wody
  • 15 g drożdży
  • łyżeczka soli
  • czerwona cebula
  • 200 g sera koziego twarogowego
  • 8 fig
  • oliwa
  • garść rukoli
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozpuszczamy w 180 ml ciepłej wody. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy wodę z drożdżami, dodajemy sól, łyżkę oliwy i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia (możemy także wstawić na noc do lodówki).

2. Rukolę myjemy i osuszamy, figi myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w pióra.

3. Z ciasta formujemy cienkie placki (możemy je rozwałkować), następnie smarujemy oliwą, układamy cebule, połowę fig, posypujemy pokruszonym serem, skrapiamy oliwą i oprószamy pieprzem. Pieczemy w 230°C ok. 10 minut. Wyjmujemy i podajemy z resztą fig oraz rukolą.

Zobacz także:

Pizza z kozim seremStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas