Placek z figami i kozim serem
Idealny pomysł na oryginalną kolację- wytrawny placek z kozim serem i figami.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 180 ml wody
- 15 g drożdży
- łyżeczka soli
- czerwona cebula
- 200 g sera koziego twarogowego
- 8 fig
- oliwa
- garść rukoli
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w 180 ml ciepłej wody. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy wodę z drożdżami, dodajemy sól, łyżkę oliwy i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia (możemy także wstawić na noc do lodówki).
2. Rukolę myjemy i osuszamy, figi myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w pióra.
3. Z ciasta formujemy cienkie placki (możemy je rozwałkować), następnie smarujemy oliwą, układamy cebule, połowę fig, posypujemy pokruszonym serem, skrapiamy oliwą i oprószamy pieprzem. Pieczemy w 230°C ok. 10 minut. Wyjmujemy i podajemy z resztą fig oraz rukolą.
Zobacz także: