Placek z jagodami
Sierpień - czas na jagody! Królują w deserach: ciastach, lodach, koktajlach.
Składniki
- 40 dag jagód (mogą być mrożone)
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru do wypieków
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml oleju kokosowego
- sól
na pierzynkę kokosową
- 10 dag wiórków kokosowych
- 3 łyżki masła
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Jagody umyć, osuszyć. Mrożone rozmrozić, oprószyć mąką ziemniaczaną (ok. 2 łyżek), by wchłonęła nadmiar wody.
2. Jajka umyć. Żółtka oddzielić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do piany dodawać porcjami, łyżka po łyżce, cukier zwykły i waniliowy, żółtka, olej. Na koniec masę wymieszać za pomocą rózgi kuchennej z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
3. Ciasto przelać do formy 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć owoce. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C. Piec do suchego patyczka, ok. 50-60 minut.
4. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia na wierzchu ciasta rozłożyć pierzynkę z podsmażonych na maśle wiórków kokosowych. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także: