Reklama

Reklama

Placek z kruszonką

Czas przyrządzenia: ok. 1,5 h
Składniki dla: 10

Składniki Ciasto

  • 25 dag mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 16 dag cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki Nadzienie

  • 60 dag owoców sezonowych (truskawki, agrest, czarne porzeczki)
  • 1-2 łyżka mąki ziemniaczane

Składniki Kruszonka

  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 7 łyżek cukru
  • po 2 łyżki mielonych migdałów i cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

1. Owoce umyć, osączyć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym. Gdy masa stanie się jasna, nie przerywając ucierania, wbijać po 1 jajku, potem dodawać porcjami mąkę z proszkiem. 

Ciasto (powinno być gęste) wylać na blachę do pieczenia (25x30 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. 

2. Na cieście rozłożyć owoce, oprószyć je mąką ziemniaczaną (wciągnie wilgoć). Wierzch posypać kruszonką.

3. Na kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem zwykłym i waniliowym oraz mielonymi migdałami. Dodać posiekane zimne masło i aromat. Składniki rozcierać w palcach aż powstanie kruszonka. 

4. Placek piec ok. godziny w temperaturze 180ºC bez włączonego termoobiegu, po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | ciasto | Placek z kruszonką

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy