Placek z kruszonką

Jeśli do ciasta używasz tylko kwaśnych owoców (np. agrest czy rabarbar) dodaj więcej cukru. Jeśli słodkie (truskawki, maliny), mniej. Owoce z pestkami, np. czereśnie, śliwki wydryluj
Jeśli do ciasta używasz tylko kwaśnych owoców (np. agrest czy rabarbar) dodaj więcej cukru. Jeśli słodkie (truskawki, maliny), mniej. Owoce z pestkami, np. czereśnie, śliwki wydryluj123RF/PICSEL

Składniki

Ciasto

  • 25 dag mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 16 dag cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

  • 60 dag owoców sezonowych (truskawki, agrest, czarne porzeczki)
  • 1-2 łyżka mąki ziemniaczane

Kruszonka

  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 7 łyżek cukru
  • po 2 łyżki mielonych migdałów i cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
10

1. Owoce umyć, osączyć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym. Gdy masa stanie się jasna, nie przerywając ucierania, wbijać po 1 jajku, potem dodawać porcjami mąkę z proszkiem. 

Ciasto (powinno być gęste) wylać na blachę do pieczenia (25x30 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. 

2. Na cieście rozłożyć owoce, oprószyć je mąką ziemniaczaną (wciągnie wilgoć). Wierzch posypać kruszonką.

3. Na kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem zwykłym i waniliowym oraz mielonymi migdałami. Dodać posiekane zimne masło i aromat. Składniki rozcierać w palcach aż powstanie kruszonka. 

4. Placek piec ok. godziny w temperaturze 180ºC bez włączonego termoobiegu, po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz także:

Katarzyna Popowska planuje wydanie płyty Styl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?