Placek z połówkami jabłek

Niesamowicie prosty, ale też pomysłowy przepis na smakowity jabłecznik przedstawia Ewa Wachowicz w 401. odcinku swojego autorskiego programu.

Placek z połówkami jabłek
Placek z połówkami jabłekPolsat

Składniki

  • 2½ szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki erytrolu lub ksylitolu (albo cukru pudru)
  • 150 g serka waniliowego
  • 1 jajko

na nadzienie

  • 6 jabłek
  • cynamon

na zdobienie

  • lukier z soku z cytryny i erytrolu lub cukru pudru
  • melisa

Przepis pochodzi z 401. odcinka programu "Ewa gotuje".

"Ewa Gotuje": Placek z połówkami jabłekPolsat

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dorzucić kostkę zimnego masła. Dodać erytrol i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, a do dołeczka nałożyć serek waniliowy i wybić jajko. Zagarnąć nożem, następnie wyrobić ciasto. Podzielić na pół. Pierwszą połówkę rozwałkować i przełożyć do foremki (wyłożonej papierem i wysypanej bułką tartą).Jabłka umyć i przeciąć na pół. Usunąć gniazda nasienne, obrać i ułożyć na cieście. Posypać cynamonem. Przykryć drugą połówką rozwałkowanego ciasta.

Wstawić na 30-35 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Po upieczeniu udekorować lukrem (sok z cytryny utrzeć z drobno zmielonym erytrolem). Udekorować melisą.

„Ewa gotuje”: Jabłka w szlafrokachPolsat
Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas