Placek z rabarbarem

Składniki
na ciasto
- tłuszcz do smarowania blachy
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki cukru
- 0,5 kg rabarbaru
- żółtko
- cukier waniliowy
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 kostka masła
na kruszonkę
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 kostki masła
na lukier
- 3/4 szklanki cukru pudru
- tyle wody, by po wymieszaniu powstała gęsta masa, którą łatwo będzie rozsmarować na powierzchni ciasta
7 i wiecej osób
Przygotowanie:
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia posiekać z masłem, wsypać cukier puder. Dodać jajka, żółtko, śmietanę. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć na blachę i podpiec ok.15 minut.
Rabarbar pokroić, zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Wyłożyć na placek, posypać kruszonką. Piec 20 minut. Na koniec polukrować.
Zobacz także: