Reklama

Placek z rabarbarem

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki na ciasto

  • tłuszcz do smarowania blachy
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 kg rabarbaru
  • żółtko
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 kostka masła

Składniki na kruszonkę

  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 kostki masła

Składniki na lukier

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • tyle wody, by po wymieszaniu powstała gęsta masa, którą łatwo będzie rozsmarować na powierzchni ciasta

Przygotowanie:

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia posiekać z masłem, wsypać cukier puder. Dodać jajka, żółtko, śmietanę. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć na blachę i podpiec ok.15 minut.

Rabarbar pokroić, zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Wyłożyć na placek, posypać kruszonką. Piec 20 minut. Na koniec polukrować.

Zobacz także:

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy