Reklama

Placek z twarożkiem i owocami

Składniki

  • 1,25 kg rabarbaru
  • 500 g twarogu
  • 4 jaja
  • półtorej szklanki śmietany
  • pół opakowania budyniu waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 szklanki cukru
  • 350 g masła
  • 3 i pół szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

1. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki o długości do 2 centymetrów. Twaróg miksujemy ze śmietaną, proszkiem budyniowym, skórką z cytryny oraz 6 łyżkami cukru na puszystą masę, odstawiamy.  

2. Przesiewamy półtorej szklanki mąki, dodajemy pół szklanki cukru, 150 g masła w kawałkach i siekamy nożem. Następnie zagniatamy, by powstała kruszonka, odstawiamy w chłodne miejsce.

3. Pozostały cukier i masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jaja, mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy maślano-jajecznej, mieszamy, by składniki się połączyły. Blachę o wymiarach 32x39 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy masę serową i wygładzamy łyżką. Następnie układamy kawałki rabarbaru. Całość posypujemy kruszonką i lekko dociskamy. Pieczemy 45-50 minut w 200ºC.

Reklama

4. Ciasto studzimy w blasze. Kroimy na 24 kwadraty i przekładamy na paterę lub duży talerz. Podajemy na deser z bitą śmietaną do mocnej kawy, herbaty lub kakao.


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy