Placek z twarożkiem i owocami
Składniki
- 1,25 kg rabarbaru
- 500 g twarogu
- 4 jaja
- półtorej szklanki śmietany
- pół opakowania budyniu waniliowego
- skórka otarta z cytryny
- 2 szklanki cukru
- 350 g masła
- 3 i pół szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
1. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki o długości do 2 centymetrów. Twaróg miksujemy ze śmietaną, proszkiem budyniowym, skórką z cytryny oraz 6 łyżkami cukru na puszystą masę, odstawiamy.
2. Przesiewamy półtorej szklanki mąki, dodajemy pół szklanki cukru, 150 g masła w kawałkach i siekamy nożem. Następnie zagniatamy, by powstała kruszonka, odstawiamy w chłodne miejsce.
3. Pozostały cukier i masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jaja, mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy maślano-jajecznej, mieszamy, by składniki się połączyły. Blachę o wymiarach 32x39 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy masę serową i wygładzamy łyżką. Następnie układamy kawałki rabarbaru. Całość posypujemy kruszonką i lekko dociskamy. Pieczemy 45-50 minut w 200ºC.
4. Ciasto studzimy w blasze. Kroimy na 24 kwadraty i przekładamy na paterę lub duży talerz. Podajemy na deser z bitą śmietaną do mocnej kawy, herbaty lub kakao.