Placki dietetyczne

Składniki
- 3 łyżek szczypiorku
- kiełki słonecznika
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 szklanka mąki razowej
- pół szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
- 5 łyżek wody
- 1 szklanka kefiru
10 min
5-6 osób
Przygotowanie:
Jajko roztrzepać, dokładnie wymieszać z kefirem, wodą, dwiema łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać mąkę kukurydzianą, razową i płatki owsiane. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Dodać szczypiorek, natkę pietruszki, sól i pieprz. Jeśli ciasto jest za gęste, można wlać nieco wody lub mleka.
Ciasto odstawić na 15 minut, aby mąka napęczniała i składniki połączyły się. Rozgrzać na patelni olej, na gorący tłuszcz wlewać ciasto łyżką, formując z niego placuszki. Obsmażać je po kilka minut z każdej strony. Danie podawać z kiełkami lub z gęstą śmietaną.
Zobacz także: