Placki dietetyczne

Placuszki dietetyczne
Placuszki dietetyczne123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 łyżek szczypiorku
  • kiełki słonecznika
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 szklanka mąki razowej
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek wody
  • 1 szklanka kefiru
10 min
5-6 osób

Przygotowanie:

Jajko roztrzepać, dokładnie wymieszać z kefirem, wodą, dwiema łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać mąkę kukurydzianą, razową i płatki owsiane. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Dodać szczypiorek, natkę pietruszki, sól i pieprz. Jeśli ciasto jest za gęste, można wlać nieco wody lub mleka.

Ciasto odstawić na 15 minut, aby mąka napęczniała i składniki połączyły się. Rozgrzać na patelni olej, na gorący tłuszcz wlewać ciasto łyżką, formując z niego placuszki. Obsmażać je po kilka minut z każdej strony. Danie podawać z kiełkami lub z gęstą śmietaną.

Zobacz także:

Misia Furtak o życiu w czasie kwarantannyStyl.pl
Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?