Reklama

​Placki kukurydziane

Autor: Poh Ling Yeow. Kuchnia: meksykańska. Liczba porcji: 6. Czas przygotowania: 20 minut (+ czas gotowania).

Autor: Poh Ling Yeow. Kuchnia: meksykańska. Liczba porcji: 6. Czas przygotowania: 20 minut (+ czas gotowania).


Składniki - guacamole

  • 2,5 - 3 awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • odrobina sosu Tabasco lub posiekana papryczka jalepeno do smaku
  • ¼ łyżeczki soli do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz

Składniki - salsa

  • 4 średniej wielkości pomidory, pokrojone w kostkę ok. 7 mm
  • 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ filiżanki posiekanej kolendry, liści i gałązek
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól, do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz


Składniki - placki

  • 150 g mąki
  • 125 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 kolby kukurydzy, obrane z liści, ziarna ścięte nożem
  • 1 mała czerwona papryka, pokrojona na kawałki o wymiarach 7 mm
  • 4 pieczarki, pokrojone w kostkę ok. 7 mm
  • pół małej cukinii, pokrojonej w kostkę ok. 7 mm
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, do smażenia
  • ćwiartki limonki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przygotuj guacamole: rozgnieć widelcem w misce miąższ awokado. Dodaj pozostałe składniki, delikatnie wymieszaj i odstaw na bok.

Przygotuj salsę: połącz wszystkie składniki w średniej wielkości misce, delikatnie wymieszaj i odstaw na bok.

Przygotuj placuszki: wymieszaj mąkę z mlekiem, jajkami i solą w dużej misce i ubijaj trzepaczką aż masa będzie gładka. Dodaj warzywa i mieszaj drewnianą łyżką aż wszystkie składniki będą ze sobą połączone.

Aby usmażyć placuszki, natłuść patelnię z powłoką, która zapobiega przywieraniu 1 łyżką oliwy z oliwek i ustaw na średnim ogniu. Nałóż chochlą pół filiżanki masy na patelnię. Składniki powinni być na niej równo rozłożone. Smaż aż placki zbrązowieją z obu stron, a boki będą chrupkie.  Jeśli placki mają być bardziej chrupiące, dodaj więcej oliwy i smaż je na półgłębokim tłuszczu.

Reklama

Przełóż na półmisek i podawaj natychmiast z guacamole, salsą i ćwiartkami limonki.

Przepis pochodzi z programu "Artystyczna kuchnia Poh", emisja w poniedziałki, o godz. 22:00 i 22:30 na kanale Nat Geo People.


Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy