Placki kukurydziane
Autor: Poh Ling Yeow. Kuchnia: meksykańska. Liczba porcji: 6. Czas przygotowania: 20 minut (+ czas gotowania).

Składniki
- guacamole
- 2,5 - 3 awokado
- 2 łyżki soku z limonki
- odrobina sosu Tabasco lub posiekana papryczka jalepeno do smaku
- ¼ łyżeczki soli do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz
Składniki
- salsa
- 4 średniej wielkości pomidory, pokrojone w kostkę ok. 7 mm
- 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ filiżanki posiekanej kolendry, liści i gałązek
- 1 łyżka soku z limonki
- sól, do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz
Składniki
- placki
- 150 g mąki
- 125 ml mleka
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 2 kolby kukurydzy, obrane z liści, ziarna ścięte nożem
- 1 mała czerwona papryka, pokrojona na kawałki o wymiarach 7 mm
- 4 pieczarki, pokrojone w kostkę ok. 7 mm
- pół małej cukinii, pokrojonej w kostkę ok. 7 mm
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, do smażenia
- ćwiartki limonki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przygotuj guacamole: rozgnieć widelcem w misce miąższ awokado. Dodaj pozostałe składniki, delikatnie wymieszaj i odstaw na bok.
Przygotuj salsę: połącz wszystkie składniki w średniej wielkości misce, delikatnie wymieszaj i odstaw na bok.
Przygotuj placuszki: wymieszaj mąkę z mlekiem, jajkami i solą w dużej misce i ubijaj trzepaczką aż masa będzie gładka. Dodaj warzywa i mieszaj drewnianą łyżką aż wszystkie składniki będą ze sobą połączone.
Aby usmażyć placuszki, natłuść patelnię z powłoką, która zapobiega przywieraniu 1 łyżką oliwy z oliwek i ustaw na średnim ogniu. Nałóż chochlą pół filiżanki masy na patelnię. Składniki powinni być na niej równo rozłożone. Smaż aż placki zbrązowieją z obu stron, a boki będą chrupkie. Jeśli placki mają być bardziej chrupiące, dodaj więcej oliwy i smaż je na półgłębokim tłuszczu.
Przełóż na półmisek i podawaj natychmiast z guacamole, salsą i ćwiartkami limonki.
Przepis pochodzi z programu "Artystyczna kuchnia Poh", emisja w poniedziałki, o godz. 22:00 i 22:30 na kanale Nat Geo People.