Placki kukurydziane
Autor: Poh Ling Yeow. Kuchnia: meksykańska. Liczba porcji: 6. Czas przygotowania: 20 minut (+ czas gotowania).
Przygotuj guacamole: rozgnieć widelcem w misce miąższ awokado. Dodaj pozostałe składniki, delikatnie wymieszaj i odstaw na bok.
Przygotuj salsę: połącz wszystkie składniki w średniej wielkości misce, delikatnie wymieszaj i odstaw na bok.
Przygotuj placuszki: wymieszaj mąkę z mlekiem, jajkami i solą w dużej misce i ubijaj trzepaczką aż masa będzie gładka. Dodaj warzywa i mieszaj drewnianą łyżką aż wszystkie składniki będą ze sobą połączone.
Aby usmażyć placuszki, natłuść patelnię z powłoką, która zapobiega przywieraniu 1 łyżką oliwy z oliwek i ustaw na średnim ogniu. Nałóż chochlą pół filiżanki masy na patelnię. Składniki powinni być na niej równo rozłożone. Smaż aż placki zbrązowieją z obu stron, a boki będą chrupkie. Jeśli placki mają być bardziej chrupiące, dodaj więcej oliwy i smaż je na półgłębokim tłuszczu.
Przełóż na półmisek i podawaj natychmiast z guacamole, salsą i ćwiartkami limonki.
Przepis pochodzi z programu "Artystyczna kuchnia Poh", emisja w poniedziałki, o godz. 22:00 i 22:30 na kanale Nat Geo People.