Placki warzywne z porem
Placki warzywne to przysmak dla każdego. Sprawdzą się zarówno jako przekąska, jaki i pełny obiad. Świetna propozycja dla wegetarian.
Sposób przygotowania:
1. Obierz ziemniaki i marchew. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj drobno pokrojony por i oczyszczoną z nasion oraz posiekaną papryczkę chili.
2. Wbij jajka oraz wsyp mąkę, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj, aż powstanie dość gęsta masa.
3. Rozgrzej na patelni dużą porcję oleju. Kładź czubatą łyżkę masy i lekko ją spłaszczaj. Smaż na złoto po około dwie minuty z każdej strony.
4. Wymieszaj śmietanę z jogurtem. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i sól. Podawaj ciepłe placki z sosem czosnkowym.
Zobacz także: