Placki warzywne z porem

Placki warzywne to przysmak dla każdego. Sprawdzą się zarówno jako przekąska, jaki i pełny obiad. Świetna propozycja dla wegetarian.

Placki warzywne możesz zabrać do pracy jako drugie śniadanie
Placki warzywne możesz zabrać do pracy jako drugie śniadanie123RF/PICSEL

Składniki

na placki

  • 1 por
  • 4 duże ziemniaki
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

dodatkowe

  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
30 min
4

Sposób przygotowania:

1. Obierz ziemniaki i marchew. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj drobno pokrojony por i oczyszczoną z nasion oraz posiekaną papryczkę chili.

2. Wbij jajka oraz wsyp mąkę, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj, aż powstanie dość gęsta masa. 

3. Rozgrzej na patelni dużą porcję oleju. Kładź czubatą łyżkę masy i lekko ją spłaszczaj. Smaż na złoto po około dwie minuty z każdej strony. 

4. Wymieszaj śmietanę z jogurtem. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i sól. Podawaj ciepłe placki z sosem czosnkowym. 

Zobacz także:

Najważniejsza jest świadomośćStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas