Placki z cukinii

Lekkie, smaczne, pożywne - takie są właśnie domowe placuszki z cukinii. Można je podawać jako danie samodzielne lub dodatek do mięs.

Pyszne placuszki przygotujesz w około 20 minut
Pyszne placuszki przygotujesz w około 20 minut123RF/PICSEL

Składniki

  • średniej wielkości cukinia
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół pęczka koperku
  • mała cebula
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na 15 minut, by puściła sok, a następnie porządnie odciskamy na sicie.

2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, po czym łączymy z cukinią. Koperek myjemy, drobno siekamy i wrzucamy do cukinii. Wbijamy jajka oraz dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dosypujemy mąkę (jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajmy jej jeszcze trochę). Dokładnie mieszamy.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Możemy podać oprószone natką pietruszki.

Zobacz także:

Placki kukurydzianeStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?