Placki z cukinii
Lekkie, smaczne, pożywne - takie są właśnie domowe placuszki z cukinii. Można je podawać jako danie samodzielne lub dodatek do mięs.
Sposób przygotowania:
1. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na 15 minut, by puściła sok, a następnie porządnie odciskamy na sicie.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, po czym łączymy z cukinią. Koperek myjemy, drobno siekamy i wrzucamy do cukinii. Wbijamy jajka oraz dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dosypujemy mąkę (jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajmy jej jeszcze trochę). Dokładnie mieszamy.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Możemy podać oprószone natką pietruszki.
Zobacz także: