Reklama

Placki z kapustą

Takich jeszcze nie jedliście!

Składniki

  • 30 dag młodej kapusty
  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • 10 dag sera żółtego
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Kapustę poszatkuj i drobno pokrój. Włóż do osolonego wrzątku i gotuj ok. 5 minut. Następnie odcedź, opłucz w zimnej wodzie i odstaw, aż ocieknie.

W tym czasie oddziel białka jajek od żółtek, po czym ubij je na sztywną pianę.

Do miski przesiej mąkę, wsyp proszek do pieczenia. Całość wymieszaj z solą oraz pieprzem. Połącz z żółtkami i mlekiem, a następnie zagnieć gładkie ciasto.

Dołóż do niego ostudzoną kapustę i starty żółty ser. Na koniec połącz z pianą z białek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Reklama

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką stopniowo nalewaj ciasto i smaż placki z obu stron na złoty kolor.

Przed podaniem możesz polać je sosem śmietanowo-czosnkowym.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy