Placki z kiszoną kapustą
To świetny pomysł na obiad lub kolację.
Przygotowanie:
Kapustę drobno pokroić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski włożyć starte ziemniaki, pokrojoną kapustę, dodać mąkę ziemniaczaną, żółtko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać.
Olej rozgrzać na dużej patelni, następnie zmniejszyć płomień i smażyć partiami niewielkie placuszki, z każdej strony po cztery minuty, tak aby nabrały złocistego koloru i stały się chrupiące. Lubią się przypalać, więc trzeba na to uważać!
Koperek umyć, osączyć i drobno posiekać, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gorące placki podawać na ogrzanym talerzu, z plastrem wędzonego łososia i dużą łyżką śmietany posypanej pieprzem. Udekorować koperkiem.
Zobacz także: