Reklama

Placki z kiszoną kapustą

To świetny pomysł na obiad lub kolację.

Składniki

  • 30 dag odsączonej kapusty kiszonej
  • 50 dag ziemniaków
  • 20 dag wędzonego łososia w plastrach
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz, szczypta startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Kapustę drobno pokroić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski włożyć starte ziemniaki, pokrojoną kapustę, dodać mąkę ziemniaczaną, żółtko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać.

Olej rozgrzać na dużej patelni, następnie zmniejszyć płomień i smażyć partiami niewielkie placuszki, z każdej strony po cztery minuty, tak aby nabrały złocistego koloru i stały się chrupiące. Lubią się przypalać, więc trzeba na to uważać!

Koperek umyć, osączyć i drobno posiekać, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gorące placki podawać na ogrzanym talerzu, z plastrem wędzonego łososia i dużą łyżką śmietany posypanej pieprzem. Udekorować koperkiem.

Reklama

Zobacz także:



Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy