Placki z mięsnym sosem
To klasyka polskiej kuchni.

Składniki
na mięsny sos
- 600 g łopatki lub szynki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 100 g pieczarek
- olej
- ostra i słodka papryka w proszku
- sól
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 1/2 l bulionu
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
na placki
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka mąki
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- sól
- olej
Przygotowanie:
Mięso umyj i osusz. Pokrój w niewielką kostkę. Na rozgrzanym oleju obsmaż na złoty kolor.
Cebulę i marchewkę obierz, a paprykę oczyść. Wszystkie warzywa pokrój w niedużą kostkę.
Pieczarki pokrój w ćwiartki.
Wszystkie warzywa dodaj do mięsa. Dopraw mieloną papryką, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Dolej bulion.
Duś przez około półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy, jeśli sos będzie za rzadki - przygotuj zasmażkę.
Placki - obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Drobno posiekaj cebulę.
Do startych ziemniaków dodaj mąkę, drobno posiekaną cebulę, jajko i sól. Dokładnie wymieszaj.
Na petelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor.
Zobacz także: