Przygotowanie:
Mięso umyj i osusz. Pokrój w niewielką kostkę. Na rozgrzanym oleju obsmaż na złoty kolor.
Cebulę i marchewkę obierz, a paprykę oczyść. Wszystkie warzywa pokrój w niedużą kostkę.
Pieczarki pokrój w ćwiartki.
Wszystkie warzywa dodaj do mięsa. Dopraw mieloną papryką, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Dolej bulion.
Duś przez około półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy, jeśli sos będzie za rzadki - przygotuj zasmażkę.
Placki - obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Drobno posiekaj cebulę.
Do startych ziemniaków dodaj mąkę, drobno posiekaną cebulę, jajko i sól. Dokładnie wymieszaj.
Na petelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor.
Zobacz także: