Placki ziemniaczane z boczkiem i marchewką
Oczaruj gości z pysznymi dodatkami.
Składniki
- 2 średnie ugotowane marchewki
- 80 dag ziemniaków
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 cebule
- 4 łyżki mąki
- 2 jaja
- śmietana
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wrzuć pokrojony w kostkę boczek i posiekane cebule. Całość podsmaż. Gdy boczek się zrumieni, przełóż wszystko do miseczki i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Ziemniaki i marchewkę zetrzyj na tarce. Do tej samej miski dodaj wystudzony boczek z cebulką, jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj.
Na rozgrzany olej wykładaj niewielkie porcje masy, formując placuszki. Smaż na złoto na średnim ogniu. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.
Zobacz także: