Placki ziemniaczane z cebulą
To proste, tradycyjne danie, może nas uratować, kiedy nie zdążyliśmy zrobić zakupów i mamy mało czasu, by ugotować obiad.
1. Cebule i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na pół godziny. Gdy ziemniaki puszczą sok, płyn odlać, a z dna naczynia zeskrobać biały osad, czyli skrobię.
2. Odciśnięte ziemniaki wymieszać ze skrobią, mąką i z rozkłóconymi jajkami, doprawić na ostro solą i pieprzem. Ciasto kłaść łyżką na dobrze rozgrzanym tłuszczu, smażyć na złoto z każdej strony.
3. Usmażone placki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują na ciepło. Podawaj je zamiast ziemniaków do obiadu.
Jeśli zależy ci na czasie, możesz rozetrzeć ziemniaki w blenderze.
Zobacz także: