Reklama

Placki ziemniaczane z cebulą

To proste, tradycyjne danie, może nas uratować, kiedy nie zdążyliśmy zrobić zakupów i mamy mało czasu, by ugotować obiad.

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 4-6

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • olej lub smalec do smażenia

1. Cebule i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na pół godziny. Gdy ziemniaki puszczą sok, płyn odlać, a z dna naczynia zeskrobać biały osad, czyli skrobię. 

2. Odciśnięte ziemniaki wymieszać ze skrobią, mąką i z rozkłóconymi jajkami, doprawić na ostro solą i pieprzem. Ciasto kłaść łyżką na dobrze rozgrzanym tłuszczu, smażyć na złoto z każdej strony. 

3. Usmażone placki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują na ciepło. Podawaj je zamiast ziemniaków do obiadu. 

Jeśli zależy ci na czasie, możesz rozetrzeć ziemniaki w blenderze.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy