Reklama

Placki ziemniaczane z serem

Placki wybornie smakują z czerwoną kapustą duszoną z suszonymi morelami, dżemem morelowym i sokiem jabłkowym.

Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 15 dag chudego białego sera
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 3 gałązki świeżego majeranku lub oregano do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki dokładnie oczyścić, opłukać i zetrzeć (razem ze skórką) na tarce o grubych otworach. 

2. Cebulę obrać, drobno zetrzeć albo posiekać. 

3. Do startych ziemniaków dodać cebulę, oregano, roztrzepane jajko, rozdrobniony widelcem twaróg, mąkę, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. 

4. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać małe placki, wyrównać łyżką, by były płaskie, smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Trzymać w ciepłym piekarniku, w tym czasie smażyć pozostałe. Udekorować świeżymi ziołami.

Reklama

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy