Placki ziemniaczane z wędzonym boczkiem
Najlepiej smakują młode i wczesne kartofle. Możesz z nich przygotować wiele pysznych dań.
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzany olej wrzuć pokrojony w kostkę boczek i posiekane cebule. Całość podsmaż. Gdy boczek się zrumieni, przełóż wszystko do miseczki i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
2. Ziemniaki i marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do tej samej miski dodaj wystudzony boczek z cebulką, jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Na rozgrzany olej wykładaj niewielkie porcje masy, formując placuszki. Smaż na złoto na średnim ogniu. Następnie odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło, np. z pieprzowym sosem lub kleksem śmietany.
Zobacz także: