Reklama

Placki ziemniaczane z wędzonym boczkiem

Najlepiej smakują młode i wczesne kartofle. Możesz z nich przygotować wiele pysznych dań.

Składniki

  • 2 średnie ugotowane marchewki
  • 80 dag ziemniaków
  • 2 cebule
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • śmietana
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzany olej wrzuć pokrojony w kostkę boczek i posiekane cebule. Całość podsmaż. Gdy boczek się zrumieni, przełóż wszystko do miseczki i odsącz z nadmiaru tłuszczu. 

2. Ziemniaki i marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do tej samej miski dodaj wystudzony boczek z cebulką, jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

3. Na rozgrzany olej wykładaj niewielkie porcje masy, formując placuszki. Smaż na złoto na średnim ogniu. Następnie odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło, np. z pieprzowym sosem lub kleksem śmietany.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy