Reklama

Placuszki ryżowe

Obiad bez mięsa.

Składniki na 6 porcji: 250 g ryżu, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 500 ml bulionu warzywnego, 1 jajko, 4 łyżki tartego parmezanu, 1 łyżka mąki gładkiej, 2 łyżki posiekanej rzeżuchy (lub szczypiorku), pieprz, sól, olej do smażenia, pomidorki koktajlowe, natka pietruszki i plasterki cebuli do dekoracji.

Ryż kilkakrotnie opłukać pod ciepłą, bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym, ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia.

Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzane na patelni masło i podsmażyć. Wmieszać do wystudzonego ryżu. Dodać jajko, parmezan, posiekaną rzeżuchę lub szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Reklama

Zwilżonymi dłońmi uformować z masy ryżowej placuszki. Smażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron do przyrumienienia. Odsączyć z tłuszczu. Ułożyć na talerzu. Udekorować pomidorka-mi, cebulą i natką pietruszki.

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: ryż
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy