Placuszki z batatów
Chrupiące placuszki z batatów w towarzystwie śmietany i wędzonej ryby to świetna propozycja na kolację dla całej rodziny.

Składniki
- 2 duże bataty
- wędzona makrela
- cebula
- natka pietruszki
- 4 łyżki śmietany
- sól i pieprz
- ¼ szklanki mąki
- duże jajko
- łyżka oleju rzepakowego
Obrane bataty i cebulę zetrzyj na wiórki do dużej miski. W tym czasie rozgrzej olej na patelni. Do słodkich ziemniaków dodaj mąkę, jajko i przyprawy, a później wszystko dokładnie wymieszaj.
Uformuj w dłoniach niewielkie placuszki i smaż na oleju aż zarumienią się z obu stron. Gdy będą gotowe, rozłóż je na talerzach i udekoruj śmietaną, rybą i pietruszką.
Pamiętaj, żeby dokładnie wybrać z makreli wszystkie ości. To zadanie wymaga cierpliwości, ale zdecydowanie poprawi komfort jedzenia posiłku.
Smacznego!
Zobacz także: