Reklama

Placuszki z batatów

Chrupiące placuszki z batatów w towarzystwie śmietany i wędzonej ryby to świetna propozycja na kolację dla całej rodziny.

Składniki

  • 2 duże bataty
  • wędzona makrela
  • cebula
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki śmietany
  • sól i pieprz
  • ¼ szklanki mąki
  • duże jajko
  • łyżka oleju rzepakowego

Obrane bataty i cebulę zetrzyj na wiórki do dużej miski. W tym czasie rozgrzej olej na patelni. Do słodkich ziemniaków dodaj mąkę, jajko i przyprawy, a później wszystko dokładnie wymieszaj.

Uformuj w dłoniach niewielkie placuszki i smaż na oleju aż zarumienią się z obu stron. Gdy będą gotowe, rozłóż je na talerzach i udekoruj śmietaną, rybą i pietruszką.

Pamiętaj, żeby dokładnie wybrać z makreli wszystkie ości. To zadanie wymaga cierpliwości, ale zdecydowanie poprawi komfort jedzenia posiłku.

Reklama

Smacznego!

Zobacz także:

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: bataty
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy