Placuszki z cukinii
Cukinie umyj, osusz. Wraz ze skórką zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż na sitko, oprósz solą, odstaw na ok. 15 min. Ziemniaki obierz, umyj. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę drobno posiekaj.
Do miski z ziemniakami dodaj odciśniętą z nadmiaru płynu cukinię, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz obie mąki. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przykryj i odstaw na ok. 10 min.
Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie już bardzo gorący, nakładaj porcje ciasta łyżką formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Placuszki osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Rada: Placuszki można też podać z kleksem gęstej śmietany, jogurtem greckim lub dipem jogurtowo-czosnkowym. Mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do mięsa.
Zobacz także: