Placuszki z cukinii

Idealne na lekki letni obiad
Idealne na lekki letni obiad123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia, np. rzepakowy lub słonecznikowy
  • sól l pieprz

Cukinie umyj, osusz. Wraz ze skórką zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż na sitko, oprósz solą, odstaw na ok. 15 min. Ziemniaki obierz, umyj. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę drobno posiekaj.

Do miski z ziemniakami dodaj odciśniętą z nadmiaru płynu cukinię, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz obie mąki. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przykryj i odstaw na ok. 10 min.

Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie już bardzo gorący, nakładaj porcje ciasta łyżką formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Placuszki osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Rada: Placuszki można też podać z kleksem gęstej śmietany, jogurtem greckim lub dipem jogurtowo-czosnkowym. Mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do mięsa.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas