Placuszki z cukinii
Kto nie kocha placuszków? Zazwyczaj przygotowujemy je z ziemniaków. Jednak genialnym pomysłem jest wykorzystanie do placków cukinii. Kilka składników i placuszki cukiniowe gotowe będą w 15 minut!

Składniki
- 1 duża cukinia
- ½ szklanki komosy ryżowej (quinoa)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- olej
- sól
- pieprz
Placuszki z cukinii i komosy ryżowej - wykonanie:
Komosę ryżową dokładnie opłucz. Wrzuć do rondelka, wlej wodę (w proporcji: jedna szklanka komosy i dwie szklanki wody), wsyp sól. Zagotuj doprowadzając do wrzenia.
Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj ok. 15 min. Cukinię umyj, zetrzyj na tarce. Przełóż na sito, posól i odstaw na ok. pięć min. Następnie bardzo dokładnie odciśnij. Cebulę drobno posiekaj.
Do miski włóż wystudzoną komosę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj. Dopraw. Z masy uformuj placuszki. Smaż na mocno rozgrzanym oleju.
Zobacz także inne pomysły na placuszki:
Możesz do placuszków nich także marchewkę
A jeśli jednak masz ochotę na klasykę czyli placki ziemniaczane, dodaj do nich pieczarki i przygotuj według tego przepisu!