Placuszki z miodem i bananami
Na słodkie śniadanie ub kolację.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- pół kostki rozpuszczonego masła
- 2 duże banany
- kilka łyżek miodu
- 30 dag orzechów włoskich
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz solą. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka z mlekiem i masłem. Następnie dokładnie połącz wszystkie składniki. W tym czasie na rozgrzanej, suchej patelni upraż orzechy. Banany obierz i pokrój w plastry.
Na niewielkiej patelni rozgrzej trochę oleju. Usmaż placki z obu stron na złoty kolor. Układaj je jeden na drugim, każdy polewając miodem i układaj po kilka kawałków banana.
Na ostatnim placku ułóż resztę bananów. Posyp prażonymi orzechami i również polej miodem. Podawaj na ciepło.
Zobacz także: