Reklama

Placuszki z młodej kapusty i szpinaku

Chrupiące i rumiane, o zaskakującym smaku. Mogą być serwowane jako samodzielne danie albo pomysłowy dodatek do mięsa

Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 szklanka liści szpinaku
  • 1/2 pora
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • ok. 3/4 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Kapustę poszatkuj. Nasól, dobrze wymieszaj i odstaw, aby puściła sok. Wygnieć ją rękami. Szpinak i por poszatkuj. Dołóż do kapusty. Dodaj jajka, jogurt, ocet winny oraz sodę wymieszaną z mąką. Wymieszaj. Dopraw pieprzem. 

2. Łyżką nabieraj porcje masy i kładź na rozgrzany olej, formując placki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Podawaj z jogurtem albo z ketchupem.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy