Placuszki z młodej kapusty i szpinaku
Chrupiące i rumiane, o zaskakującym smaku. Mogą być serwowane jako samodzielne danie albo pomysłowy dodatek do mięsa
Składniki
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 szklanka liści szpinaku
- 1/2 pora
- 2 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- ok. 3/4 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kapustę poszatkuj. Nasól, dobrze wymieszaj i odstaw, aby puściła sok. Wygnieć ją rękami. Szpinak i por poszatkuj. Dołóż do kapusty. Dodaj jajka, jogurt, ocet winny oraz sodę wymieszaną z mąką. Wymieszaj. Dopraw pieprzem.
2. Łyżką nabieraj porcje masy i kładź na rozgrzany olej, formując placki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Podawaj z jogurtem albo z ketchupem.
Zobacz także: