Placuszki z wędzonym łososiem
Doskonała przekąska na letnie przyjęcie.
Składniki na 6-8 porcji: 5 dużych ugotowanych ziemniaków, 4 plastry łososia wędzonego, 3 jajka, 2 łyżki mąki, po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki, sól, pieprz, olej do smażenia, 1/2 cytryny.
Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę. Podsypać mąką, dodać jajka, sól, pieprz. Wymieszać. Zieleninę umyć, posiekać, kilka listków pietruszki odłożyć, resztę dodać do masy. Zagnieść dość ścisłe, ale miękkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 2 cm, wykrawać szklaneczką placki. Smażyć w dość głębokim tłuszczu na rumiano.
Plastry łososia przekroić na połówki. Zwinąć dekoracyjnie w różyczki. Na plackach układać listki pietruszki i łososia, skropić cytryną, ewentualnie posypać świeżo zmielonym pieprze.