Podhalańska kwaśnica
Serwuj z pieczywem. Do każdego talerza włóż porcję żeberek. Możesz je udekorować skwarkami z wysmażonego boczku.
Składniki
- 50 dag wędzonych żeberek
- 10 dag boczku
- 50 dag kapusty kiszonej
- po 1 marchewce i pietruszce
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 5 dag suszonych grzybów
- 2 kostki bulionowe
- sól, pieprz, majeranek, kminek
4
1. Grzyby namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie. Kostki bulionowe rozpuścić w 1 1/2 l wody, ugotować w nich żeberka. Gdy będą miękkie, podzielić na porcje.
2. Do wywaru włożyć pokrojone ziemniaki, kapustę, starte warzywa i grzyby. Gotować do miękkości. Boczek pokrojony w kostkę wysmażyć, dodać posiekaną cebulę, zagotować w zupie. Doprawić.