Podkręcamy smak ziemniaczanego puree
W Polsce pojawia się niemal codziennie na każdym stole. A jednak nie zawsze smakuje tak samo. Jeden z najpopularniejszych dodatków do drugiego dania może okazać się prawdziwym rarytasem lub nudnym i niesmacznym zapychaczem. Co zrobić, by ziemniaczane puree miało naprawdę doskonały smak?
Aby przygotować doskonałe puree, wystarczy kierować się kilkoma zasadami. Wybierz ziemniaki równej wielkości, odmian takich jak Aster, Bryza lub Irys, jędrne bez skiełkowanych oczek i uszkodzeń.
Obrane ziemniaki wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości, sprawdzając ich stan widelcem.
Ugotowane ziemniaki natychmiast odcedź i koniecznie odparuj (po odcedzeniu nie przykrywaj ponownie, ale pozwól im odparowywać przez około minutę). Jeszcze gorące ziemniaki dokładnie ubij, dodając odrobinę mleka lub masła. To dobry moment na doprawienie ziemniaczanego puree. Teraz możesz dosolić ziemniaki lub w zależności od upodobań dodać pieprz lub szczyptę gałki muszkatołowej.
Jeśli chcesz nadać swojemu puree oryginalny smak, przesmaż na maśle kilka liści szałwi i polej przygotowane ziemniaki.