Reklama

Podpłomyk z grillowanym boczkiem

Kanapka dla miejskiego drwala, czyli smakowity, domowy podpłomyk z boczkiem i warzywami.

Składniki

  • 15 g drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 150 ml wody
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki razowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • mleko do posmarowania ciasta
  • czarnuszka
  • sól gruboziarnista

Składniki do podania

  • masło
  • pomidor
  • ogórek
  • liście botwinki
  • cebula
  • boczek surowy wędzony w plastrach

Przepis pochodzi z 332. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Zrobić zaczyn. Drożdże wkruszyć do miseczki. Wsypać cukier, wlać wodę i odstawić, by drożdże zaczęły pracować.

Mąkę wsypać do robota, dodać sól i roztopione, wystudzone masło. Wlać zaczyn i wymieszać.

Ciasto przełożyć na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozciągnąć, nadając kształt podpłomyka. Zostawić na 10-15 minut, by podrosło.

Po tym czasie posmarować mlekiem, posypać czarnuszką i solą. Delikatnie nakłuć łyżką. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 250 st. C.

Reklama

Po upieczeniu zrobić kanapki z masłem, liśćmi botwinki, pomidorem, ogórkiem i cebulą oraz pieczonym boczkiem (plastry bekonu zrumienić na grillu lub patelni grillowej).

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>

Polsat
Dowiedz się więcej na temat: kanapka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy