Podudzia z kurczaka w cieście
Chcesz zrobić wrażenie na gościach? Oto doskonały sposób!
Składniki
- Podudzia z kurczaka, 8 szt.
- Sól, pieprz
- Pół łyżeczki mielonej kolendry
- Łyżeczka papryki słodkiej
- Pół łyżeczki papryki ostrej
- Pół łyżeczki mielonego kuminu
- 4 łyżki sosu sojowego
- Olej do smażenia
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 papryka, pokrojona w paski
- 2 pomidory
- 100 g tartego sera
- opakowanie ciasta francuskiego
- jajko
- sezam lub czarnuszka
Rozetnij podudzia wzdłuż aż do kości i nieco rozpłaszcz, ponakłuwaj mięso widelcem. Natrzyj mięso przyprawami i sosem sojowym i odstaw w chłodne miejsce na dwie godziny. Cebulę i paprykę zrumień na oleju. Pomidory pokrój w ósemki.
Podudzia obsmaż na oleju z obu stron. Wystające końcówki kości zawiń w folię aluminiową.
Ciasto francuskie pokrój na 8 kwadratów, lekko rozwałkuj. Na każdym kawałku ciasta ułóż kawałek kurczaka, po 2 cząstki pomidorów i po łyżce podsmażonych warzyw. Dodaj tarty ser i zawijaj w ciasto tak, by zawinięta w folię kostka wystawała na zewnątrz. Umieść na blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem lub czarnuszką. Piecz 40 minut w temp. 180 st. C.