Podudzia z kurczaka w cieście
Chcesz zrobić wrażenie na gościach? Oto doskonały sposób!
Rozetnij podudzia wzdłuż aż do kości i nieco rozpłaszcz, ponakłuwaj mięso widelcem. Natrzyj mięso przyprawami i sosem sojowym i odstaw w chłodne miejsce na dwie godziny. Cebulę i paprykę zrumień na oleju. Pomidory pokrój w ósemki.
Podudzia obsmaż na oleju z obu stron. Wystające końcówki kości zawiń w folię aluminiową.
Ciasto francuskie pokrój na 8 kwadratów, lekko rozwałkuj. Na każdym kawałku ciasta ułóż kawałek kurczaka, po 2 cząstki pomidorów i po łyżce podsmażonych warzyw. Dodaj tarty ser i zawijaj w ciasto tak, by zawinięta w folię kostka wystawała na zewnątrz. Umieść na blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem lub czarnuszką. Piecz 40 minut w temp. 180 st. C.