Reklama

Polędwica w chrupiącym cieście

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka musztardy
  • 5 cienkich plasterków szynki parmeńskiej
  • 20 dag ciasta filo
  • żółtko do posmarowania ciasta

Z polędwiczki odetnij białą błonę. Opłucz i dokładnie osusz. Rozłóż na desce, dopraw solą i sporą ilością pieprzu. Oprósz oregano i wysmaruj oliwą.

Na rozgrzanej patelni usmaż polędwiczkę, przez dwie minuty z każdej strony (nie dłużej niż 8 minut). Odłóż na talerz i od razu posmaruj musztardą.

Piekarnik nagrzej do 200°C. Na desce poukładaj plasterki szynki, jeden obok drugiego, pośrodku połóż mięso (w poprzek plasterków), zawiń szynkę. 

Ciasto filo rozwałkuj na plastry około 2 mm grubości. Na środku połóż polędwiczkę i w miarę ciasno zawiń, zlep końce.

Roladkę umieść łączeniem do dołu na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj żółtkiem, zrób wzór tępą stroną noża. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut.

Zobacz także:

Reklama



Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy