Polędwica w chrupiącym cieście
Składniki
- polędwiczka wieprzowa
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżka oliwy
- łyżeczka musztardy
- 5 cienkich plasterków szynki parmeńskiej
- 20 dag ciasta filo
- żółtko do posmarowania ciasta
Z polędwiczki odetnij białą błonę. Opłucz i dokładnie osusz. Rozłóż na desce, dopraw solą i sporą ilością pieprzu. Oprósz oregano i wysmaruj oliwą.
Na rozgrzanej patelni usmaż polędwiczkę, przez dwie minuty z każdej strony (nie dłużej niż 8 minut). Odłóż na talerz i od razu posmaruj musztardą.
Piekarnik nagrzej do 200°C. Na desce poukładaj plasterki szynki, jeden obok drugiego, pośrodku połóż mięso (w poprzek plasterków), zawiń szynkę.
Ciasto filo rozwałkuj na plastry około 2 mm grubości. Na środku połóż polędwiczkę i w miarę ciasno zawiń, zlep końce.
Roladkę umieść łączeniem do dołu na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj żółtkiem, zrób wzór tępą stroną noża. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut.
Zobacz także: