Polędwica w cieście francuskim

Takich polędwiczek jeszcze nie jedliście. Przepis dedykowany dla czterech osób.

Ciasto rozwinąć na papierze do pieczenia, podzielić na dwa płaty
Ciasto rozwinąć na papierze do pieczenia, podzielić na dwa płaty123RF/PICSEL

Polędwiczki umyć i osuszyć. Każdą owinąć w trzy plastry boczku, zrumienić na dwóch łyżkach oleju, ostudzić.

Kapustę umyć, oczyścić, poszatkować. Cebule obrać, pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć kapustę i cebulę, smażyć 8 minut, mieszając, by się nie przypaliła. Wlać bulion, dusić 15 min, doprawić. Zalać śmietaną, dusić jeszcze 10 minut na małym ogniu, odparować, przestudzić.

Ciasto rozwinąć na papierze do pieczenia, podzielić na dwa płaty. Każdy posypać bułką tartą, zostawiając wolne brzegi do zawinięcia. Wyłożyć kapustę, na wierzchu położyć obsmażone mięso, brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto ściśle zawinąć wokół polędwicy, zlepić brzegi. Z wierzchu posmarować jajkiem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piec 20 minut.

Składniki

  • 50 dag ciasta francuskiego
  • 2 polędwiczki wieprzowe (po 30 dag)
  • 6 plastrów boczku
  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 2 cebule
  • 1/2 szkl. śmietany 22 proc.
  • 1 szkl. bulionu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
4
Teatr Kamienica ma już 10 lat!Styl TV
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas