Polędwica z sosem musztardowym
Składniki
- 45 dag polędwiczki wieprzowej
- 20 ziarenek pieprzu
- łyżeczka suszonego oregano l sól
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżki masła
- 2 łyżki brandy
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- łyżeczka musztardy miodowej
- 125 ml śmietany 30%
- łyżka sosu sojowego
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Polędwiczkę pokrój na plastry grubości 1,5 cm, posyp pieprzem i oregano, odłóż na godzinę do lodówki.
Na patelnię wlej oliwę i rozprowadź ją po całej powierzchni. Włóż mięso i smaż po około 2 minuty z każdej strony, dopraw solą. Gdy będzie już zrumienione, dodaj masło i chwilę smaż na złoty kolor.
Wlej brandy i odparuj. Dodaj musztardy, natkę pietruszki i wymieszaj. Następnie połącz ze śmietaną i sosem sojowym. Na koniec zagotuj, aż sos trochę zgęstnieje.
Zobacz także: